A section that renews the image of an icon of Barcelona, transporting us throughout the city with an innovative, muscular design that breathes and allows the entrance of light of the day; Aspects that help you find yourself at ease during the journey.

The stretch is a vehicle that crosses the city above, that is, at the foot of the street, not like the subway that goes underground. It is a vehicle considered ecological since it uses the electrical energy to move and goes by some routes that are in a lawn lane.
Following these basic principles of the section, I designed the vehicle so that all possible light from outside can be accessed so that the inside lights would only be used in winter when the sun went before.


The idea of this design is to remember the 60's stretch, a renovation. The seats of a gray color and the ground that simulates parquet make this vehicle cozier. Front and/or back, booths are for disabled people, bicycles, baby carriages, etc. and those who accompany them. Folding seats allow you to enter vehicles without problems.



In this project (carried out under the tutelage of Magma Design) the objective was to redistribute the section of Diagonal Avenue that goes from Francesc Macià square to Glòries square, incorporating the tram, that is, doing that it crosses the city without interruption.

At the moment the diagonal has 6 central lanes destined to the vehicles and a pair more by band. But, according to studies by professionals of the circulation in Barcelona, Diagonal Av. is not done with the aim of being a way to cross the city but is destined to drive vehicles to the two directions of the city (towards the mountain and towards the sea).

T60


T60 is the new section that will travel Barcelona. The union of the two sections is a good excuse to change the vehicle, without losing the spirit of the city. In order to preserve the soul of the tram I have been based on the design of the 60's, with its most characteristic features of the period: round lights, catenary, decorative front grille and a cyan color similar to the one that remains today (R : 53 // G: 160 // B: 150) combined with a white upper part.

The vehicle is distributed in three wagons: the two front cabins and a passenger area. The latter allows 48 people to sit down, while the front wagons offer 5 folding seats each. These are in front of the areas destined for the disabled and the bicycles and, they are folding in case a cyclist or an invalid requires more space to move comfortably. For those who do not want to sit down, they have metal bars on the ceiling divided into series of three along the section, on these round, white lights and diffused light, will light the section at night.


The central part of the section is focused on giving rise to the maximum number of people, comfortably. Regarding the artificial lighting, I have arranged in series round white lamps that would only work if there was not enough with the natural light from the outside.

The bars to hold in case they do not have a seat are on the top, so as not to hinder the passage, except in the case of cabins, where it is necessary to define the area of vehicles and disabilities.



For this, the reason I have distributed the Av. Diagonal this way, removing lanes to the vehicles and destining them to the section and pedestrians, obtaining like this to reduce the contamination of the city and contributing a green space to the citizens and a better quality of life to the neighbors.

There are two lanes on the side of the vehicles, which will flow through the sides, minimizing pedestrian crossings, and cyclists can ride safely and securely for a great walk, with space for everyone.



Cosculluela design. London, United Kingdom.